„M-au mâhnit Anghelache și Negoiță. Nu poți șterge cu buretele o istorie!” Dezvăluirile unui fost președinte al lui Dinamo

  • Publicat:
  • Actualizat:

Vasile Anghel, fost jucător la Dinamo și președinte în cea mai bună perioadă a clubului, vorbește despre trecutul, prezentul și felul în care anticipează viitorul echipei din „Ștefan cel Mare”

Vasile Anghel (75 de ani) este intrigat de declarațiile pe care Constantin Anghelache și Ionuț Negoiță le-au făcut la adresa lui Cornel Dinu.

Fostul președinte vorbește despre relația dintre Dinu și Lucescu, despre felul în care Dinamo aducea jucătorii și cum era să ajungă Dragomir în „Ștefan cel Mare”.

Cum vedeți Dinamo, domnule Anghel? S-au schimbat multe la club, au venit oameni noi, alții s-au retras…
Mi-am dorit din suflet ca tot ce au spus când au venit să se realizeze. Am urmărit parcursul de atunci, discuțiile, declarațiile. Imediat au sucit-o și au început să o înmoaie. Că după cinci ani, după trei, e semn de slăbiciune.

Deci să înțeleg că nu credeți în proiectul domnului Negoiță. Nu vă sună bine?
Să fiu sincer, Anghelache și Negoiță m-au umplut de mâhnire. Și vă spun și când m-am enervat. Nu mi‑am imaginat că niște neica nimeni pot veni să spună că ce au găsit ei la Dinamo este de neimaginat. Să ștergi cu buretele o istorie, o istorie scrisă de atâția oameni. Sunt îngâmfați și lipsiți de fair-play.

Dar pe domnul Anghelache nu-l cunoașteți? Cred că v-ați intersectat cu el în trecut…
Anghelache a fost un țuțăr al lui Lucescu. Pretinde că știe fotbal, dar să vă spun cum a intrat el în fenomen. S-a întâmplat înaintea meciului lui Dinamo din Cupa Campionilor, cu Aston Villa, în 1982. El lucra în Anglia, în diplomație, iar Postelnicu l-a rugat să ne trimită unele date despre adversar. Știți ce a trimis? Articole din presă. De fapt ăsta e lucrul cel mai trist.  Că acest «Gogoiță» s-a luat după Anghelache, unul care a ajuns să-și aroge unele calități pe care nu le-a avut niciodată.

Credeți că în acest moment, Cornel Dinu nu mai poate fi de folos clubului. Domnii Anghelache și Negoiță…
Nu îmi repeta te rog toate inepțiile lor. Le-am auzit, le-am citit. Să-l dai afară pe Dinu este o crimă pentru tot ce înseamnă Dinamo. Nu pot să nu admit că el are limbariță bogată, dar ăsta nu e un motiv. Dacă iubeau Dinamo, lui Dinu îi dădeau de muncă, îl exploatau. Are destule de dat. Să-l ții în frâu pe Dinu trebuie să fii tu o personalitate. Să-ți povestesc o întâmplare care mie mi-a arătat că Dinu este cel mai bun critic al lui.

„Dinu și Lucescu nu s-au suportat niciodată”

Vă ascult..
El s-a lăsat de fotbal când a vrut el, nu l-a forțat nimeni. Îmi aduc aminte acel moment. Eram în Germania la un turneu de pregătire, cred că în 1982 sau 1983. Jucam un meci cu niște amatori și un adversar l-a driblat, i-a dat mingea printre picioare de i-au strigat colegii: «Procuroare, trage șorțul!». După meci, în autocar, mi-a zis că vrea să se lase. I-am propus postul de antrenor secund.

Credeți în implicarea lui Mircea Lucescu la Dinamo? Numele său este adus mereu în discuție datorită prieteniei pe care o are cu domnul Anghelache…
Mă repet, Anghelache e un țuțăr al lui Lucescu. Eu l-am adus pe Lucescu la Dinamo și tot eu i-am aranjat să rămână și la națională și la club. Am ținut la el cum am ținut și la Dinu, dar ei doi nu s-au înțeles niciodată.

Totuși, sunt doi oameni care nu s-au atacat, au arătat un respect reciproc la nivel de declarații..
S-au respectat de ochii lumii, nu s-au suportat. Mereu au vrut să demonstreze că unul e mai bun decât altul. E adevărat că nu s-au atacat niciodată în fața lumii, practic în asta a constat curvăsăreala amândurora. Îți spun ceva, Postelnicu și-a dat seama de acest lucru și i-a despărțit, iar pe Dinu l-a trimis la Târgoviște. Dar atenție! Nici atunci nu a fost înlăturat, așa cum vor băieții ăștia acum.

Când ați fost ultima oară la stadion la un meci al lui Dinamo?
Nu am mai fost de cinci sau șase ani. Ajunsesem să nu fiu sigur că voi intra, nu aveam nicio invitație, iar când spuneam la poartă cine sunt, paznicii aștia tineri ridicau din umeri. Și așa am renunțat să mai merg.

Dragomir și pungile de nailon

Dinamo a avut mai multe generații extraordinare. Cea din 1984 și cea din 1990 au realizat cele mai importante performanțe europene. Care credeți că a fost mai valoroasă?
Eu nu sunt de acord că echipa din 1990 a fost mai bună decât cea din 1984. Este o minciună ceea ce spun Lucescu și Anghelache, că ei au făcut echipa din 90. Pe Rednic, Mateuț, Klein, Lupu, Andone eu i-am adus. Îi avea aici când a venit antrenor!

Că tot suntem la acest capitol. Dumneavoastră l-ați adus și pe Ianul?
Da! Să-ți povestesc pentru că e foarte interesant. Într-o zi, Postelnicu mi-a zis să-mi găsesc un om care să mă ajute. Aveam un singur colaborator, Paul Moga, organizator de competiții. Știți care a fost primul pe listă pentru a veni la Dinamo?

Recunosc că nu…
Mitică Dragomir! Era la Brașov. Am spus numele lui, iar Postelnicu a sunat la șeful securității de la Brașov, unu Niculicioiu. Când a auzit ce vrem a rămas mut. «Cum, domne, la ăsta v-ați gândit. Păi eu aștept aprobarea de la partid să-l salt. Vă dau eu doi mai buni».

„Au fost blaturi, sunt și vor fi”

Ați aflat de ce se dorea arestarea domnului Dragomir?
Vindea biletele la meci la pachet cu pungi de nailon. Ă‚știa de la economic îl bănuiau că, din banii de la pungi, Mitică oprea trei sferturi pentru el. L-am adus până la urmă, dar imediat l-a luat Victoria. Și așa a apărut Ianul.

Și ce calități avea Ianul? Mulți l-au lăudat, dar la fel de mulți l-au contestat și l-au numit groparul lui Dinamo…
Avea ochi la fotbaliști, dar și un mare defect. Era megaloman. La un control al lui Tărăcilă, fostul ministru de interne, Ianul nu a avut cum să justifice 780.000 de dolari.

Sunt blaturi în fotbal, domnule Anghel?
Au fost, sunt și vor fi. Peste tot. Nu numai la noi.

Dumneavoastră știți de vreunul?
Eeee. Eram jucător la Dinamo și aveam un meci la Brașov, cu Steagul Roșu. La noi era antrenor Iuliu Baratki, iar la ei Silviu Ploieșteanu. Ambele echipe stăteau rău, iar tehnicienii, prieteni între ei, se înțeleseseră să se termine meci nul. Zis și făcut, numai că nu au spus la toți. Au vorbit cu ăștia bătrânii, iar noi, cei mai tineri nu am știut nimic. Eram trei în echipă: eu, Babone și portarul Uțu. Omul meu direct era unul Percea, nu avea mamă, nu avea tată. L-am driblat de i-a dat sângele pe nas, iar Babone le-a dat trei voleuri că la pauză era 3-0 pentru noi. Spre cabine, îl aud pe Ploieșteanu că strigă la Baratki. «Păi bine mă, ungurule, așa ne-am înțeles noi?». Răspunsul lui Baratki a venit spășit: «Iuliu dragă, la toți spus, doar la căcănarii ăștia mici nu».

Și cum s-a terminat?
Nu au mai avut ce să facă, a fost 4-1 pentru noi.

Cum reacționa Postelnicu dacă echipa pierdea vreun meci, cum era după înfrângeri?
Se supăra. Era fanatic, iubea fotbalul. Nu te băga în seamă o săptămână, erai o fantomă, nu te vedea.

Sunt tot felul de discuții despre felul în care Steaua și Dinamo transferau jucătorii înainte de Revoluție. Dumneavoastră cum procedați?
Era o manieră destul de clară. I se propunea grad. Asta putea echipa să-ți ofere. Civilii îi prosteau. Le spuneau de bani, de bunuri, iar după ce semnau nu primeau nimic, aici aveau gradul asigurat, rămâneau cu ceva. Dar nu ăsta era secretul și felul în care îmi semnalau cei din țară jucătorii talentați. Aveam o rețea de scouteri, așa cum se numesc ei acum, în fapt, foști antrenori, jucători de la echipele din provinicie. Cum vedeau unul mai răsărit, îmi semnalau imediat. De la 15 ani știam de ei. Așa i-am adus pe Lupu, Nicușor Vlad sau Orac, asta numai la recomandarea lui Nicolae Gorgorin. Și mai era o variantă, simplă, relația dintre președintele clubului și primul secretar al județului.

Dumitru Dragomir și Mircea Sandu nu sunt străini de găinăriile din fotbal din ultimii ani. Sunt și implicați
Vasile Anghel, fost președinte și jucător la Dinamo

Vasile Anghel s-a lăsat de fotbal pentru studii. La 25 de ani, acesta l-a anunțat pe Ilie Oană, antrenorul său, că pleacă în America, pentru că primise o bursă de studii la New York University. El a fost primul student dintr-o țară comunistă la această  univesitate  

Cine este Vasile Anghel?
» S-a născut la 22.11.1937, la Buzău.
» Jurist, absolvent al Facultății de Drept din București (1963), al cursului postuniversitar de Relații Internaționale (1965) și al Institutului de Drept Comparat al Universității din New York (1969).
» A început fotbalul în 1950, iar între 1956-1962 a jucat la Dinamo.
» Ca jucător a cucerit două titluri și o cupă pentru Dinamo și o cupă cu Petrolul.
» A strâns 92 jocuri pe prima scenă a fotbalului și a marcat 16 goluri. A jucat de patru ori în naționala României.
» A fost  conducător la Dinamo între 1980 și 1988. În mandatele sale, Dinamo a câștigat de trei ori consecutiv titlul, de două ori Cupa și s-a calificat în semifinalele CCE (1983-1984).
» A mai fost director tehnic la Petrolul (1988-89) și Rapid (1989-90).
» În 1994 a avut o scurtă revenire în conducerea lui Dinamo, iar în 1996 a fost desemnat președinte al Comisiei de licențe și observator al LPF

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
„Absolut ridicol”. Scandal în Anglia, după decizia luată de Tottenham față de Drăgușin & Co: „Pură lăcomie!”
„Absolut ridicol”. Scandal în Anglia, după decizia luată de Tottenham față de Drăgușin & Co: „Pură lăcomie!”
Andreea Bălan recunoaște că despărțirea de Victor Cornea nu este ușoară: „El nu se întoarce, asta este diferența”. Cât de greu îi este când sportivul pleacă în turneu: „Dorul este mare”
Andreea Bălan recunoaște că despărțirea de Victor Cornea nu este ușoară: „El nu se întoarce, asta este diferența”. Cât de…
Neil Lennon a ajuns la București! Prima reacție a noului antrenor de la Rapid
Neil Lennon a ajuns la București! Prima reacție a noului antrenor de la Rapid
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut dura”
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut dura”
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din Parlament
Breaking news despre Florin Piersic!
Breaking news despre Florin Piersic!
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
„Halep, exclusă de la French Open? Bine i-au făcut!“: americanul Andrew Stutz, necruțător cu Simona
„Halep, exclusă de la French Open? Bine i-au făcut!“: americanul Andrew Stutz, necruțător cu Simona
Deputaţii bătăuşi, puşi la colţ: Violenţa fizică este de neacceptat, mai ales în Palatul Parlamentului
Deputaţii bătăuşi, puşi la colţ: Violenţa fizică este de neacceptat, mai ales în Palatul Parlamentului
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu urări pentru 21 mai
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu…
×